diumenge, 19 d’abril del 2015

Els riscos volcànics.

Els riscos volcànics no estan tant presents en la societat com els que comporten els riscos sísmics entre altres, ja que no son tan freqüents. Els volcans estan llargs períodes inactius, donant una falsa sensació de seguretat a les persones que habiten en zones volcàniques. Però quan es produeixen poden tenir conseqüències catastròfiques equivalents a terratrèmols de magnitud entre 6 i 8,5 en la escala de Richter.

Com prevenir-nos?

La única manera de prevenir-no de les conseqüències que comporten les erupcions volcàniques es saber quan es duran a terme, i per fer-ho es requereix d'un estudi de tot el que lloc en el volcà de forma costant, de tal manera que si es detecten anomalies o fenomens que indiquessin una erupció la població pogués ser evacuada.

Tot i així, es difícil fer una predicció exacte de quan es durà a terme una erupció, ja que presenta els mateixos fenomens de quan es tracta d'una intrusió de magma en fractures properes a la superfície.

S'ha de tenir en compte també el fet de que, els governs haurien de tenir més en compte el poder destructiu que suposen els volcans i destinar més recursos a la vigilància d'aquests, ja que només hi ha un 1% dels volcans que son considerats actius, en els que disposem de suficients instruments com per poder-los controlar.

En que consisteix l'estudi de volcans?

Els principals mètodes que s'utilitzen per a l'estudi dels volcans i la prevenció de futures erupcions són els següents:

  • Els moviments sísmics als voltants del volcà estudiat, que augmenten en el moment en que esta a punt d'entrar en activitat.
  • Les elevacions del terreny associades a l'ascens de magmes, mitjançant inclinòmetres, sistemes GPS o teledetecció
  • Les variacions dels camps magnètic i elèctric, com també de les variacions del flux tèrmic que es produeixen a la zona en la qual el magma puja a la superfície.
  • Les fumaroles d'aigües termals per detectar canvis químics relacionats amb l'ascens del magma


4 comentaris:

  1. El text és correcte i està ben organitzat llàstima de no haver inserit imatges entre els diferents paràgrafs, això ho faria més visual, a més a més són necessàries.

    ResponElimina
  2. La informació, com hem dit abans, està bé però la pròxima vegada intenteu ajuntar els documents en un mateix apartat.

    ResponElimina
  3. L'informació és correcte i està força ben organitzada, però potser hauríeu d'haver posat mes imatges.

    ResponElimina
  4. Potser falta una mica més d'extensió, tot i així les dades són correctes.

    ResponElimina