Sostenibilitat

Desenvolupament i sostenibilitat

Actualment hi ha dos models relacionats amb el desenvolupament i els problemes mediambientals:


  • El desenvolupament incontrolat
  • El desenvolupament sostenible

El desenvolupament incontrolat

És el model que sovint trobem en països desenvolupats, té com a base, la teoria liberal desenvolupista.

La qual es considerada depredadora, insolidària i insostenible, es a dir, es un model on la població tendeix a explotar els recursos dels que disposa, sense tenir en compte els danys que causa amb la degradació dels recursos renovables, sense deixar temps per restablir-se, provocant que a llarg termini, aquest model  sigui insostenible, no es podrà conservar per la manca de recursos.

Això es degut a que els economistes no consideraven l'entorn en els seus anàlisis econòmics i eren incapaços d'establir dimensions màximes o plantejar uns límits a la seva expansió.

Davant d'això  va apareixer el model de desenvolupament sostenible

El desenvolupament sostenible

Aquest model vol demostrar la incompatibilitat del model establert de producció-consum.
El model te dues idees que són els seus fonaments:

  • El desenvolupament no es autèntic, si no es preserven i milloren les bases mediambientals sobre les quals se sosté.
  • No es possible mantenir la salut ecològica del planeta si no es promou un desenvolupament integral (econòmic, social i cultural) de la humanitat, sobretot de les nombroses persones marginades a causa de la pobresa

UNA VILA SOSTENIBLE


Activitat 1.

- Busqueu quines despeses d'energia elèctrica té una ciutat com Barcelona o qualsevol altre que trobeu informació.
Al ser Barcelona una ciutat amb un gran potencial i  un lloc que es seguidament visitat per turistes, el fa ser un lloc amb despeses de tot tipus per poder satisfer les seves necessitats i las de els seus propis habitants i sobretot per mantenir tota Barcelona ben disponible per l’habitatge.
En trobem  despeses  de tots tipus, però les que se’n troben mes son les elèctriques.
Començant des de despeses elèctriques de una casa de Barcelona fins les despeses de tota la ciutat aniren anomenant-les.
Despeses elèctriques que es troben en casa:
·         Quan deixem la llum encesa i no la necessitem.
·         Els raspalls de dents  elèctrics, que podem substituir-los per uns normals.
·         Deixar connectat els aparells com la televisió, la radio o el carregador del mòbil quan no en fem utilitat.
·         La utilització d'aire condicionat o calefacció quan podem evitar-ho i podem abrigar-nos o obrir les finestres.

Despeses elèctriques que es troben a la ciutat:
·         Les llums nadalenques que romanen tota la nit encesa
·         Posar moltes llums seguides en un mateix carrer
·     Mantenir encesa els carregadors de les bateries a els centres comercials.
·     Mantenir enceses les maquines de menjar i beguda durant tot el dia.
·     Mantenir encesos els jocs infantils ( les maquines a les que es fica 1euro o 2 com els animalets,         trens,...) que es troben en un bars o tendes. 


- Suposant que Vilafranca tingui una despesa proporcional d'energia elèctrica. Quines mesures faríeu a Vilafranca per reduir aquesta despesa?

                                                       Les mesures que proposem serien:
Reduir les despeses d'energia: per exemple l'electricitat, les solucions que donen per aquest problema serien comprar bombetes de baix consum ja que les bombetes que emeten molta energia gasten més, aparells amb un alt rendiment energètic per poder identificar-los utilitzen la etiqueta d'energia que classifica els aparells de la A – G segons la eficiència A es el mes  eficient i G es el menys eficient.
Un horari en el funcionament de la distribució lumínica els carrers de forma proporcional les hores solars del època de l'any, reduint les hores de funcionament de les faroles o llums del carrer.


Les propostes que dona el Ajuntament son aquestes: (informació treta de L'ajuntament de Vilafranca)

La climatització i l'aigua calenta

Una llar ben aïllada redueix els costos de climatització entre un 20% i un 40%.
Utilitza adequadament portes, finestres, persianes i tendals.
Situa i utilitza de forma raonada els aparells de fred o calor.
Apujar o abaixar la temperatura en un grau incrementa la despesa d'un 8%.
Estalvia aigua calenta: utilitza-la només quan cal.
Energèticament, tres dutxes equivalen a un bany.
Pensa-hi: captadors solars de 3m2, aprox., escalfen l'aigua d'una família.
La il·luminació
La llum del sol és més recomanable per a la vista que l'artificial: aprofiteu-la.
Estalvieu amb els llums:
Bombetes i pantalles, netes.
Apagueu-los cada cop que sortiu d'una habitació
Fluorescent o baix consum: gasta fins a 5 cops menys; dura fins a 10 cops més.
Augmenteu la lluminositat: parets de colors clars.
Els aparells domèstics
La rentadora i el renta-plats, plens i a la menor temperatura possible.
La nevera:
Deixeu refredar els aliments abans de posar-los-hi i no els amuntegueu.
No obriu i tanqueu la porta.
A la cuina:
Reguleu la flama de la cuina de gas: no ha de sobresortir.
Apagueu la placa elèctrica uns cinc minuts abans que acabi la cocció.
(Ara els deixem amb un vídeo que dóna consells de com estalviar energia i l'important que és, Creiem que és molt explicatiu i que es pot entendre.Espero que els agradi.)

activitat 2

- Busqueu la contaminació per circulació dels cotxes que té una ciutat. Quin tipus de contaminacions generen? Quines molesties als veins?.



Les emissions de CO2 dels vehicles que produeixen en la combustió de benzina o gasoil, contaminen l'atmosfera de forma alarmant, juntament amb els emesos per les fabriques, son els anomenats gasos de efecte hivernacle. La concentració d'aquests gasos augmenta més ràpidament que la seva eliminació, causant un impacte ambiental com era el tractament i reducció de la capa d'ozó, la formació de plujes àcides i sobretot el canvi climàtic conseqüència de l'efecte hivernacle.

  Això es una reproducció de la contaminació atmosfèrica que es pot generar en una ciutat:

   

En aquestes dues imatges fetes a Pequin l’any 2005 de podem veure clarament la diferencia entre el que seria un dia de sol després de dos dies de pluja seguits (esquerra) i un dia normal i corrent, que esta principalment protagonitzat per el Boirum o Smog(dreta).

La circulació de vehícles tambe genera conataminació acustica, la qual es potser la que més molesta als veíns perque es de la qual són més concients, a diferencia de la contaminació atmosferiaca que no es tan prensen en el dia a dia.

- Com ordenaríeu el transport públic de Vilafranca perquè fos més utilitzat? Trobeu altres alternatives de mobilitat per als Vilafranquins.

Perquè el transport públic de Vilafranca sigui més utilitzat o no contamini el medi ambient hem proposat:
  •  moure's a peu és el mode de transport més recomanable. Juntament amb la bicicleta, és el mode més saludable, eficient i net, ja que fomenta l'activitat física, no consumeix energia i, per tant, tampoc produeix emissions contaminants. També és el més econòmic, perquè no costa diners, i més equitatiu, perquè tothom, en la mesura de les seves possibilitats, el pot utilitzar.

  • La bicicleta és un mode de transport saludable i eficient, ja que només amb l'esforç físic es poden recórrer grans distàncies, sense generar cap emissió contaminant. Com la mobilitat a peu, la pràctica del ciclisme urbà té molts avantatges: no genera emissions, no produeix soroll i contribueix a reduir el nombre de vehicles a motor en circulació. En Barcelona ja hi ha un sistema on es pot llogar bicicletes i després deixar-les això seria un bon sistema per Vilafranca ja que les persones podrien utilitzar mes les bicicletes que els cotxes. 
  •   La capacitat d'un autobús varia entre els 20 i els 80 passatgers, aproximadament, en funció de si és urbà o interurbà. Això fa que, tot i tractar-se d'un vehicle a motor, el consum d'energia i les emissions per passatger siguin molt més petites que la d'un vehicle privat.



Activitat 3

- Busqueu :Què fan en els residus de Vilafranca. Quant és recicla? Es pot reciclar tot? Tot consisteix en reciclar?
El reciclatge és un procés l'objectiu és convertir deixalles en nous productes per prevenir el desús de materials potencialment útils , reduir el consum de nova matèria primera , reduir l'ús d'energia , reduir la contaminació de l'aire ( a través de la incineració ) i del aigua ( a través dels abocadors ) per mitjà de la reducció de la necessitat dels sistemes de deixalles convencionals , així com també disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació amb la producció de plàstics . El reciclatge és un procés l'objectiu és convertir deixalles en nous productes per prevenir el desús de materials potencialment útils , reduir el consum de nova matèria primera , reduir l'ús d'energia , reduir la contaminació de l'aire ( a través de la incineració ) i del aigua ( a través dels abocadors ) per mitjà de la reducció de la necessitat dels sistemes de deixalles convencionals , així com també disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació amb la producció de plàstics .
La gestió eficient dels residus requereix de la col·laboració de tots els ciutadans . Si la separació en origen és correcta , la recuperació de materials re-utilitzables serà més gran. Per això , és important conèixer la forma adequada de realitzar la separació dels residus urbans . La manera en què els ciutadans han de classificar els residus que generen està determinat pel sistema de recollida selectiva implantat a la ciutat. Vilafranca disposa d'un servei de recollida selectiva basat en la separació en quatre categories de residus que han de realitzar els ciutadans : (Si entre tots ho fem bé, el medi ambient ens ho agrairà!)

S’utilitzen contenidor de colors en entorns urbans o entorns interurbans
·         Contenidor de color groc(envasos) : En aquest contenidor es poden llançar envasos lleugers com els envasos dels plàstics com per exemple( ampolles, bosses de plàstics ,) i llaunes (begudes, conservats).

·         Contenidor de color blau( paper y cartró): en aquest contenidor s'han de dipositar els envasos de cartó  com per exemple: caixes, safates, Així com els diaris, revistes, papers d'embolicar. És aconsellable plegar les caixes de manera que ocupin el mínim espai dins del contenidor.

·         Contenidor verd  (vidre): en aquest contenidor es diposita vidre. No s'hi poden llençar xapes ni tapes de metall.

·         Contenidor marró (matèria orgànica): en aquest contenidor es diposita restes de menjar, restes vegetals, taps de suro, el marro del cafè.

·         Contenidor gris (rebuig): en ell s'hi diposita la resta de residus


·         Contenidors de piles i fluorescents: s'hi dipositen aquests productes perquè no es poden llençar a cap altre contenidor.

Ara us posem una gràfica sobre la evolució de la brossa de envasos, paper i cartró i el vidre.

Ara us deixem amb un vídeo que explica la importancia del resiclatje. 













- Com ho faríeu perquè els residus que generen els vilafranquins fossin sostenibles?

5 comentaris:

  1. La primera part, l'introducció, està ben buscada i ben resumida ja que, nosaltres (per exemple) no sabiem que hi havia dos tipus de desenvolupament i aquí ho hem après. Molt bé! Per una altra part, pensem que hi hauria d'haver fotografies per a que faci el vostre treball més complert (igual que els vídeos). La part de la vila sostenible l'hem trobada una mica 'pobre', no està gaire desenvolupada, està molt resumida. També falta el segon apartat. Pensem que en lloc de centrar-vos en els diferents desenvolupaments, podrieu haver treballat més a fons els apartats que es demanaven. Ànims per la pròxima tasca!

    ResponElimina
  2. Els tipus de desenvolupaments és una cosa nova que tots hem après, però penso que és una nova informació que "no calia", encara que està molt be que l'hagiu posat. Encara que si poseu aquesta informació de més, cal que les preguntes que ens demanen siguin ben respostes i ben desenvolupades (cosa que trobem a faltar de la segona pregunta).

    A part d'això el treball en global està ben fet.

    ResponElimina
  3. Trobo que en informació es prou correcte, però d'acord amb el comentari de la meua clika trobo que no es necessària ja que només esta per omplir i no respon res, em concentraria en respondre millor les preguntes i no en ficar informació de més

    ResponElimina
  4. A l'activitat 3 de la sostenibilitat us heu limitat a respondre a una sola pregunta quan haviem de fer-ho de 2. Encara que ens proporcioneu una bona explicació en la primera pregunta, caldria que responguessiu les dos.

    ResponElimina
  5. La tercera activitat, sobre el reciclatge hem trobat que és respon molt bé a les preguntes a més de ser clara. Però, com la tasca ho demanava, ens hagues agradat que es parles una mica sobre el reciclatge a Vilafranca, no de manera tan global.
    Així, acavem felicitan-vos.

    ResponElimina